Bu yazımla sizlere “Adım Adım Gençlik Değişimine Katılmak” hakkında bilgi vereceğim.
Erasmus+ Gençlik Değişimi programlarından birine kabul aldınız. Pasaportunuz, biletiniz, vizeniz ve sırt çantanız hazır. Artık X nolu uçuş kapısında beklemeye hazırsınız. Peki, bu kapıdan girince beklediğinizden daha fazlasını bulabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Yeter ki hazır ve farkında olun. Aşağıdaki 9 adım, size kaliteli değişim fırsatı sunabilir. Programa başvurmadan önce ilk olarak Gençlik Değişimi (Youth Exchange) hakkında her şeyi araştırıp, incelerseniz program tam olarak kafanızda şekillenecektir.
Program hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
1. Meraklı Olun
Katıldığınız proje de farklı kültürlerden birçok insan olacak. Diğer katılımcılarda bizde olmayan bir şey var “merak”. Bizde de onlarda olmayan bir şey var “girişimci ruh”. Biz genelde sadece memleketimizi anlatıyoruz. Tanıtmak güzel ancak meraklı olmak diğer kültürleri kendi insanlarından dinlemekte çok güzel. Katıldığınız projelerde biraz da siz sorun, farklı kültürleri ve coğrafyaları kendi insanlarından öğrenin.
2. İngilizce Konuşun
Gençlik Değişim Programları yabancı dil pratiği açısından sizlere mükemmel fırsatlar sunuyor. Yabancı dil hata yapmadan öğrenilemez. Gençlik Değişim Programları hata yaparak, diğerlerinin hatalarını gözlemleyerek ve en önemlisi eğlenerek yabancı dilinizi geliştirebileceğiniz ortamlar sağlıyor. Katıldığınız programlarda köşenize çekilmeyin,
diğer Türk katılımcının yanına yapışmayın, aynı odada kalmayın, bahaneler üretmeyin, çabalayın
kafasını gözünü yararak da olsa İngilizce konuşun.
3. Kaynaşın
Gençlik Değişimlerinde en sık görülen durumlardan biri de katılımcıların geldikleri ülke bazında gruplaşmasıdır.Daha çok Türk katılımcılar arasında karşılaştığımız ve kültürler arası öğrenmeyi zorlaştıran bu durumun temelinde yabancı dil kullanamamak kadar “biz ve onlar” algısı da etkili olabiliyor.
Erasmus+ Gençlik Değişim programları bireylerin özgüvenini yükseltmeyi, farklılıklardan beslenmeyi ve ortak değerlerde bütünleşen bir “biz” algısı oluşturmayı amaçlıyor. Katıldığınız programlarda gruba mesafeli durup farklılıklara odaklanmak yerine, dâhil olarak ortak noktaları keşfetmeye gayret edin.
4. Aktif Olun
Projeler sırasında grubun diğer üyeleriyle daha yakın tanışıyor, yakınlaşıyor ve birlikte üretmeye başlıyorsunuz. Yani herkes birbirinden öğreniyor. Dâhil oldukça daha çok aktifleşiyor, aktifleştikçe daha çok öğreniyorsunuz. Aksi durum ise sadece sizin açınızdan değil diğer katılımcılar açısından da kayıp çünkü almadığınız gibi paylaşamamış da oluyorsunuz. Katıldığınız programlarda aktif olun, aktif dinleyin, aktif olarak üretin.
5. Baskın Olmayın
Gençlik programlarında 13 – 30 yaş arası gençler ve 18 yaş üstü gençlik çalışanları/liderleri gönüllü olarak bir araya geliyor. Farklı yaşlardan dinamizm, tecrübe, enerji ve motivasyonun bir araya geldiği bu ortamlarda her fikir değerli, paylaşmaya ve dinlenmeye değer. En değerli olanı ise solo değil beraber şarkılar. Katıldığınız programlarda aktifleşirken paylaşırken baskın olmayın. Unutmayın bu bir yarışma değil ve kimsenin en iyi olmak veya en iyiyi seçmek gibi gayreti yok.
6. Dakik Olun
Gençlik değişimleri de bir aktivite planıyla ilerliyor. Bu planın içerik boyutu kadar önemli bir diğer boyutu da “zaman”. Her bir oturum belli saatlerde ön hazırlık, gruplama veya bilgilendirme oturumlarıyla başlıyor. Sizin burada dikkat etmeniz gereken şey dakikliktir.
7. Belgeler Önemli
Gençlik değişimlerinde konaklama, yeme-içme ve eğitim giderleri gibi seyahat giderleriniz de karşılanır. Program öncesinde kendi bütçenizle alacağınız seyahat biletleri program sonunda Erasmus+ program rehberinde belirtilen limitler dahilinde size geri ödenir. Bu süreçte yaşanan en ciddi sıkıntı bazı katılımcıların ilgili evrakların zamanında ve eksiksiz teslim etmediği durumlarda diğer katılımcıların mağdur edildiği zaman yaşanıyor. Katıldığınız programlarda ilgili tüm harcama belgelerinizi vakit kaybetmeden ilgili kişiyle paylaşın.
8. Yaygınlaştırın
Avrupa Gençlik Programları paylaşıldıkça yaygınlaşan ve yaygınlaştıkça çoğalan değişim fırsatları sunuyor. Program süresince edindiğiniz bilgi, beceri ve tecrübeleri görseller eşliğinde sosyal medyada paylaşmanız diğer gençler ve gönderen kuruluşunuz için çok önemli. Bu nedenle katıldığınız programa ait paylaşımları sosyal medya sayfalarınızda sıkça paylaşmanız programa bir katkı olur.
9. Tekrar Deneyin
Gençlik Projeleri size hayatınız boyunca unutamayacağınız anılar ve dostluklar kazandıracak. Her son yeni bir başlangıçtır işin peşini bırakmayın. Göreceksiniz ki birçoğuyla tekrardan görüşme ve birlikte proje yapma fırsatınız olacak. Projelerine katıldığınız kuruluşlarla iletişimi koparmayın,
gönüllü olun ve yeni projelerinde yer alın.
“Adım Adım Gençlik Değişimine Katılmak” yazım umarım merak ettiğiniz sorulara cevap olmuştur. Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Keyifli seyahatler dilerim…
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Erasmus+ programı hakkında bilgi ve danışmanlık için buradan form doldurabilirsiniz.
Hadi ne duruyorsunuz kendinize koyduğunuz engelleri kaldırın ve zamanı geldiğinde yola çıkın.
“Her zaman Başka Bi’Yol vardır “
Yorum Bırak