Batum Gezi Rehberi

Batum Gezi Rehberi

“Batum Gezi Rehberi” yazımda sizlere Gürcistan’ın Batum şehir hakkında bilgi verdim.
Batum’da nereye gidilir ? Ne yapılır ? Ne yenilir ? Kaç gün zaman ayırmak gerekir ?
Mutlaka görülmesi gereken yerlerin hepsini bu yazıda sıraladım.
Gürcistan’ın Batum şehri, vizeyi bırakın hatta pasaportu da bırakın kimlikle bile gidebileceğimiz şirin bir Karadeniz Kenti. Birkaç defa gitmeme rağmen her seferinde tekrar gitmek istediğim ender şehirlerden bir tanesi. Eğer bu yazıyı okuyorsanız, eminim siz de ya plan yapıyorsunuz ya da sizi harekete geçirecek o dokunuşa ihtiyacınız var demektir. Bu yazıda ihtiyacınız olan her şey mevcut. Şimdiden keyifli seyahatler dilerim.

1. Gürcistan Batum’a Giriş

batum-gezi-rehberi

Gezmek istiyorum ama ben öyle pasaportla vizeyle uğraşamam… Annem babam halamgille hep beraber yurt dışı gezisi yapmak istiyorum ama hem ucuz olsun hem de bizi hiç uğraştırmasın… Hiç yurt dışına çıkmadım ama bu tecrübeyi yaşamak istiyorum diyenler… İşte hemen yanı başımızda komşu ülkemiz olan Gürcistan…  Vizesiz, pasaportsuz ve ucuz… Sadece nasıl gideceğinize karar verdikten sonra biletinizi alıp gitmek için gün sayacağınız sayılı yerlerden birisi. Kısa zaman önce benim de giderek tecrübe ettiğim Gürcistan’ın gözde şehri Batum’u sizler için anlattım. Umarım sizlere ilham olur. Batum Gezi Rehberi başlıyor.

2. Batum Hakkında

batum-gezi-rehberi

Batum, Karedeniz’e kıyısı olan Gürcistan’ın ikinci büyük şehri ve aynı zamanda Gürcistan Özerk Bölgesi olan Acara’nın başketi. Türkiye’ye konum olarak yakınlığı ile Batum, Türk turist ve gezginlerinin oldukça çok gittiği yerler arasında. Tarihi 3 bin yıl öncesine uzanan bu şehir doğası ve mimarisiyle tüm dünyadan gezginlerin uğrak yeri haline gelmiştir. Eskiden beri Roma, Sovyet Rusya ve Pers gibi imparatorlukların egemen olduğu bu bölgede özellikle gotik mimarisi ile öne çıkmaktadır. Farklı imparatorlukların hâkimiyeti altında kalması şehre çeşitlilik katarak her milletten insanın barış içinde yaşayabildiği bir yer haline gelmiştir.
Son olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun Rusya’ya verdiği bu topraklar Gürcistan’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. 

Batum’da yaygın olarak kullanılan dil Gürcüce’dir. Ancak Batum halkı Rusça’yı da etkili bir şekilde kullanmaktadır. Bu dillerin yanı sıra İngilizce bilen birçok insanla da karşılaşabilirsiniz ve tabii ki göçmenlerde dolayı Türkiye’den gidenler ile karşılaşıp Türkçe konuşma şansınız da oldukça yüksek. O yüzden dil bilmiyorum ne yaparım orada ben düşüncesine kapılmayın.

3. Batum’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin farklı şehirlerinden Batum’a aktarmasız bir şekilde uçabilirsiniz. Hatta farklı hava yollarının fiyatları karşılaştırarak sizin için en uygun fiyatı bulabilirsiniz. Ayrıca Karadeniz’in bir çok şehirden Batum’a Türkiye’de herhangi bir şehre yapabileceğiniz yolculuk gibi bir yolculukla Batum’a ulaşabilirsiniz. Hatta otobüs fiyatları da uçak ile karşılaştırıldığında çok ucuz. Örnek verecek olursam; Trabzon-Batum arası otobüs ile yaklaşık 2 saat ve fiyatlar 70 Tl civarında. Daha önceden de bahsettiğim gibi ne pasaporta ne de vizeye gerek var. Türk vatandaşları kendi T.C. kimlik kartları ile Gürcistan’a giriş yapabiliyor. Yurt dışında çıkıyormuş gibi değil dimi? Özellikle seyahat etme konusunda tedirgin olanlar için Batum başlangıç için oldukça güzel bir rota…

4. Batum’da Ne Yenilir-İçilir ?

batum-gezi-rehberi3

Batum’a gittiğinizde Karadeniz’in o eşsiz mutfağından ilham alan birçok yemek sizi bekliyor olacak. Batum’da çoğu yemeğe bir şekilde aşına olup aynı zamanda da farklı tatlarla karşılaşmanız mümkün.
“Batum Gezi Rehberi” olarak işte size birkaç tavsiye…
Hengel, Hıngıl veya Hinkal nasıl telaffuz ettiğinizin bir önemi yok aslında… Azeri mutfağında da önemli bir yeri olan hinkal, bir mantı… Bizim bildiğimiz mantıdan tek farkı daha büyük torba gibi açılmış hamurun içine malzemenin konması. Asıl özü etli yapılması ancak vegan restoranlarda farklı çeşitleri de mevcut. Ben daha çok uzak doğu mutfağında yer alan Mandu yemeğine benzettim.  Tadı oldukça güzel ve Türk damak tadına uygun. 

İkinci olarak bahsetmek istediğim yemek ise, Haçapuri. Karadeniz mutfağı deyince pidesiz olmaz değil mi?
Haço Gürcistan’a özgü bir peynir, puri ise ekmek anlamına gelmektedir. Fırından çıkan pide ekmeği gibi bir peynirli ekmeğin üzerine yumurta kırılarak servis ediliyor. Size de pideyi anımsattı değil mi?
Beğenerek yiyeceğinize eminim.
Eee bunlar bildiğimiz lezzetler var mı değişik bir şeyler dediğinizi duyar gibiyim. İşte sizin için geliyor…
Harço çorbası içerisinde pirinç, şehriye kuşbaşı et gibi farklı lezzetlerin bir araya gelerek hazırlandığı Gürcistan’ın milli çorbası…Kişniş otu ile servis ediliyor mutlaka denemelisiniz.

Yemeklerin haricinde eğer alkol kullanıyorsanız size Gürcistan şarabını tavsiye edebilirim.
Şarapları dünyaca ünlü ve şarabın doğduğu yer olarak söyleniyor.
Kısa bir not: Gürcistan’da kadeh kaldırırken ‘şerefe’ kelimesi yerine ‘barışa’  diyorlar. Aklınızda bulunsun.

5. Batum’da Nereye Gidilir?

batum-gezi-rehberi

Batum’a geldiniz ee ne yapacağız burada diyorsanız işte benden size tavsiyeler…

– Ali ve Nino’nun aşklarını tasvir eden heykeli görün.
– Dönme dolaba binin.
– Argo Teleferiği’ne binip şehri yukarıdan izleyin.
– Haçapuri veya Khinkali yiyin.
– Botanik Bahçesi’nde huzuru bulun.
– Gürcü Şarabı’nı deneyin.
– Kumar oynayın maksat keyif almak. (evi arabayı bırakıp gelmeyin)
– Piazza Meydanı’nda kahve için.
– Quiet Woman Pub’a gidip bira ve Meksika Usulü Patates söyleyin.
– Batum Bulvarı olarak da bilinen Batum Sahili’nde yürüyün
– Armut Gazozu için.
– Astronomik Saat’i görün ve fotoğraf çekin.
– Chacha Kulesi’ne gidip aaa aynısı İzmir’de var deyin.
– Avrupa Meydanı’nı görebileceğiniz bir yerde soluklanın.
– Denize girin.
– Bisiklete binin.

batum-gezi-rehberi

“Batum Gezi Rehberi” yazım umarım merak ettiğiniz sorulara cevap olmuştur. Unutmayın güzel bir seyahat geçirmek istiyorsanız hazırlık her zaman iyidir. Yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Keyifli seyahatler dilerim…
Yurt dışı seyahatlerim hakkında daha fazla yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.
Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Yazı Edit: @gezenbilirkisi

Yorum Bırak

E-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır.