Ben Kimim?

Home / Ben Kimim?

Merhabalar Ben Doğan,
Aslında sizin bildiğiniz ismimle Başka Yol.
Nerden başlasam, nasıl başlasam bilemedim. Aslında başlangıç noktasını biliyorum ancak bitiş noktası nerede ve nasıl olur inanın bilmiyorum.
O zaman bildiğim yerden başlayalım.
Kendimi bildim bileli yollardayım. Hayat beni anlamlandıramadığım veya anlamadığım şekilde yollarla buluşturdu. Bunda en büyük etken ailemin mesleği oldu.

Küçük yaşlardan itibaren çok uzun bir süre Anadolu’nun farklı yerlerinde yaşadım. Bu da beraberinde eğitim-öğretim hayatımı Anadolu’nun birçok irili ufaklı şehirlerinde gerçekleştirmeme neden oldu. Sanırım kendimi bir yere ait hissetmiyor oluşum ve ruhumun özgür olması buradan geliyor.
Kendini yollara adayan insanlardan farklı olarak sanırım beni farklı kılan biraz daha seyahatlerimi ucuza veya bedava getirmeye çalışıyor olmam. İçinde bulunduğum durumdan sıkılıp “Başka Yollar” aradığım andan itibaren birçok fırsat çıktı karşıma ya da bu fırsatları ben yarattım bilmiyorum. Evet, ara ara bireysel seyahatlerim de oluyor ama yaptığım seyahatlerin %80’ini az önceki cümlelerimden de anlaşılacağı gibi genel olarak projeler, eğitimler ve değişim programlarıyla oluyor.

ben-kimim
hallstatt, Avusturya

Ailemin verdiği son karar ile lise zamanını İstanbul’da geçirdim. Ufak şehirlerden sonra bu koca şehre gelmenin kırılma noktası olabileceğini düşünebilirsiniz ancak yanılıyorsunuz. Liseyi içine kapanık birisi olarak tamamladım. Her ne kadar eğitimimi Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamlamış olsam da, hayallerim arasında pilot olmak vardı. Bazı sebeplerden dolayı bu hayalim gerçekleştiremeyip, hayallerine
ulaşamayanlar arasına ben de katılmış oldum.

Hayatımın dönüm noktaları buradan itibaren başlıyor olabilir. Sırf üniversite sınavında aldığım puanım yettiği için, tercih yapılacak son akşam tercih ettiğim; Mersin Toros Üniversitesi’nde tam burslu Bilgisayar Mühendisliğini kazandım. Üniversiteyi kazandığımı, sonuçların açıklandığından günler sonra öğrenmem, hatta eğitim dilinin İngilizce olmasının kayıt sırasında fark etmem, bölüme ne kadar uzak olduğumu gösterir cinstendi. Neyse ki korkulan olmadı ve bölümü 5 yılda başarılı bir şekilde tamamladım. Benim için dolu dolu geçen bir 5 yıl oldu doğrusu.

Bazen geriye dönüp bakıyorum da yaşananlar keşke tekrar yaşansa, tekrar aynı şeyleri deneyimlesem diye. İlk başta sadece farkında olmadan yaptığım tercihimin hayatımı bu kadar şekillendireceğini nasıl bilebilirdim ki.

ben-kimim
Mezuniyet, 2015

Tabi o başarı ile geçen 5 yılın içi öyle dolu ki… Üniversiteye girdiğim de her genç gibi benim de İngilizce yeterliliğim çok azdı. Ama bu yetersizliğimi üniversitenin hazırlık senesinde eğitim aldığım, Amerikalı okutmanlar sayesinde geliştirip, ön yargılarımı kırıp, korkularımı yenerek aşmış oldum. Ve sene sonunda her üniversite öğrencisinin hayali olan Work and Travel ile Alaska’ya gittim.

Aslında bir genç kendini bulmasını istiyorsa, eğitim hayatı içerisinde mutlaka bu gibi değişim programları ile başka ufuklara yönelmeye başlaması gerekiyor. Neden mi? Çünkü Amerika’dan döndükten sonra bambaşka bir Doğan vardı. Aslında hayatımdaki bu büyük değişim Work and Travel sayesinde oldu. İşte asıl “kırılma noktası” benim için bu dönemde oldu.

Work And Travel, Amerika

Amerika’dan döndükten sonra üniversitede, gerek öğrenci konseyinde gerek üniversitedeki diğer çalışmalarda, aktif olarak yer aldım. 3 sene boyunca hem bölüm temsilcisi hem de öğrenci konseyinde başkan yardımcısı olarak görev aldım. Sosyal sorumluluk çalışmaları, etkinlikler, geziler ve seminerler ile bu zaman dilimini, lisenin aksine tamamen dışa dönük ve sosyal olarak tamamladım.

Bu süreçte yaptıklarım ile; 2014 Yazında,her sene Amerika hükümeti tarafından yapılan ve sayılı öğrencilerin katıldığı, ‘’Susi (Study United States of Instutate) Projesi’ne’’ katılma fırsatı yakaladım. 5 hafta süren proje kapsamında farklı ülkelerden gelen katılımcılar ile beraber küresel çevre soruları konusunda çalışmalar gerçekleştirdim. Amerika’dan döndükten sonra öğrendiklerimi gerek yurt içinde gerek yurt dışında katıldığım, Avrupa birliği projeleri ile geliştirmeye başladım. Bu projelerde tanıştığım farklı kültürlerdeki insanlar sayesinde onların gözünden dünyayı ve kültürlerini tanıma fırsatı yakaladım.

Travel around the world

Başka Yol fikri nasıl çıktı diyecek olursanız. Okul dönemimde arkadaşlarımın bana, ‘’Çok güzel geziyorsun seni takip etmekte zorlanıyoruz. Sosyal medyalarda bir hesap aç artık seni oradan takip etmeye başlayalım.’’ demelerinden sonra bir hesap açma kararı aldım. Ve Başka Yol fikri de bu şekilde ortaya çıktı.
Mezuniyetimden sonra her genç üniversiteden mezunu gibi ben de ne yapacağımı bilmiyordum. İşin garip tarafı üniversite zamanında yaptığım bölüm stajlarım ile meslekten ne kadar uzak olduğumu ve yapmak istemediğimi fark etmiştim ve bu yüzden yeni arayışlar içine girmek ve fırsatlara ulaşmak için bir şeyler yapmam gerekiyordu. Ben de seyahat etmeye başladım. Belki de hayatımın bu dönemi neler yapmak istediğimi sorguladığım en önemli dönemlerden biriydi.

ben-kimim
İlk İçerik Çekimi – youtube

Bu seyahatlerden biri de Letonya’da katıldığım EVS (Avrupa Gönüllük Hizmeti) idi. Bu gönüllülük çalışması ile 2 ay boyunca orada gönüllü olarak çalıştım. Projenin konusunun “Liderlik becerileri ve açık alan çalışmaları” oluşu, kendi kişisel becerilerimi geliştirmemde daha fazla olanak sağladı. Orada bulunan 10-18 yaş arasındaki çocuklara oyunlar hazırlamak kişisel gelişimime destek olduk.

Letonya’da bulunduğum süre boyunca çevre ülkelere sıkça seyahat etme fırsatı yakaladım. Bu seyahatlerimi otostop ve couchsurfing kullanarak en asgari seviyeye getirmeye çalıştım. Proje bitiminde ise hayalim olan İskandinavya’ya giderek 22 gün boyunca doğa ile buluştum. Bu hayalim için de herkesin hayatında mutlaka bir kez de olsa yapması gereken Interrail’i tercih ettim.

Bu zamana kadarda birçok Avrupa Birliği projesine katılarak kendimi geliştirme fırsatı yakaladım. Edindiğim bilgiler ve tecrübeleri daha fazla kitleye aktarmak için öncelikle Youtube kanalımı açtım. Daha sonrasında ise artık yaptığım çalışmaların arka mutfak kısmına geçme vaktimin geldiğini anladığımda, çevremde ve içinde bulunduğum topluma iz bırakmak adına ‘’Sınırları Aşan Gençlik Derneği’ni’’ (YOBBA) kurdum.

Henüz 28 yaşında olmama rağmen 36 farklı ülke bulunarak, hem kendime hem de içerisinde bulunduğum topluma bir şeyler katmaya niyetliyim… Bunun için hedef kitlemi belirlerken, gelişime açık ve kendisini geliştirmek isteyen kişileri yani gençleri hedef alarak, yurt dışına en asgari şekilde veya fırsatları kullanarak seyahat edebileceğini ve kendini geliştirebileceğini anlatarak onların hayatında benim gibi dönüm noktalarını oluşturabilmek için, “Başka Yol” ile yola çıktım.

Sizde şu anda bu yazıyı okuyorsanız ”Başka bi yol’‘ arayışına çoktan girmişsiniz demektir.
O zaman aramıza hoş geldiniz…