Erasmus Stajı İle Litvanya

Erasmus Stajı İle Litvanya

Erasmus stajı ile Litvanya yazımda sizlere staj hareketliliği ile edindiğim staj tecrübesi, farklı kültürlerde çalışma deneyimi, gezi ve fırsatlar ile ilgili konularda bilgilerimi aktaracağım. Diğer ülkelere geçiş kolaylığı, ucuz ulaşım fırsatları sayesinde ikinci memleketim olan bu şehir bana farklı 8 ülkeyi daha keşfetme fırsatı sundu. Keşfetmeyi seven ve konfor alanından çıkarak kendine yeni memleketler edinmeyi dileyen herkes için bu yazı umuyorum ki bir yolculuğun başlangıcı olur.

Motivasyon Mektubu ve CV

Erasmus stajı sürecinde ilk olarak yabancı dil sınavına girerek okulunuzun belirlediği taban puanı geçip, belirli sayıda olan kontenjana girmeniz gerekmektedir. İlk etapta en zor kısım bu gibi görülse de bunun uzun bir süreç olduğunu unutmayın. Sınav sonucumun olumlu olması ile kendime en uygun staj yerini arama süreci ile baş başa kaldım. Kurum ve şirketlere mail atmak için İngilizce bir özgeçmiş ve motivasyon mektubumu gerekli koşullara göre hazırladım. Kısa bir sürede İngiltere’de yaşayan psikolog bir hocamın olumlu dönüşü ile kabul mektubumu aldım. Sonrasında vizede yaşadığım bir problem sebebi ile gitmeme 1 ay kala farklı bir ülkeden kabul mektubu almalıydım. Bunun için bir yerden olumlu geri dönüş aldığınızda mail atmayı ve farklı yerler aramayı bırakmayın.

Erasmus Staj Yeri Bulma

Gitmeme çok az bir süre kalması sebebiyle mail attığım birçok yer kontenjanının dolduğu ile ilgili geri dönüş sağladı. Çok fazla gitmek istiyordum bu yüzden ülke farklılığı benim için önemli değildi. Bunun üzerine danışmanlık şirketlerini araştırmaya başladım. Uzun bir araştırma sonrası güvenilirliğine inandığım www.erasmusburada.com ile kontenjan kalan tek ülke olan Litvanya’dan kabul aldım. Bir anaokulunda yarı zamanlı olarak çalışacaktım. Eğer çok az bir süreniz kaldıysa ya da siz de vize sürecinde sorun yaşadıysanız hayallerinizi ertelemeyin, gidip bu deneyimi yaşamanızı tavsiye ederim.

Vize İşlemleri

Vize süreci bulunduğunuz şehirde gideceğiniz ülkenin konsolosluğunun olup olmamasına göre değiştiği için bu kısımda araştırmanızı iyi yapmalısınız. Litvanya konsolosluğu yaşadığım şehirde bulunduğu için kısa sürede vize işlemlerimi tamamladım. Litvanya öğrencilerden vize ücreti almıyordu bunu duyduğumda şaşırmış ve bir masraf daha eksildiği için sevinmiştim.

Uçak Bileti

Gitmeme 1 hafta kala Türk Hava Yollarından aldığım gidiş-dönüş uçak biletlerim 2.000 TL civarıydı. Vilnius şehrine az uçuş olması sebebi ile çoğunlukla hafta sonu akşam saatlerinde bir uçuş hafta içi ise sabah saatlerinde bir uçuş bulunmaktadır.

Konaklama

Staj yeri bulmak kadar yoran bir diğer süreç de konaklamanızı nerede yapacağınızdır. Gittiğiniz şirketler sizin konaklamanızı karşılamak zorunda değiller fakat öneride bulunabilirler. Benim yaptığım ve size de tavsiye ettiğim gideceğiniz şehrin Facebook gruplarına katılmanız ve orada kendinizden kısaca bahsederek ne için seyahat edeceğiniz, kalma sürenizi ve çalışacağınız kurumun adresini belirterek konaklama yeri aradığınızı duyurmanızdır. Bu şekilde benim gibi psikoloji okuyan Türk bir arkadaşımın bana ulaşması ile kendime uygun bir ev buldum. Foreigners in Vilnius, Erasmus Vilnius 2020-2021 benim takip ettiğim ve Vilnius’a gidecekler için önerdiğim gruplardandır.

Staj Süreci

Yarı zamanlı olarak gittiğim anaokulunda farklı milletlerden çocuklar ile çalıştım. En güzel yanı neredeyse çoğunun beni anlayabilecek düzeyde İngilizceye sahip olmasıydı. Birçoğu tatil amaçlı daha önce Türkiye’de bulunmuştu. Beraber etkinlik yaparken Türkiye de bulunan anaokulları ile kıyaslamadan duramadım. Çocuklara bir şey öğretmekten ziyade eğlendirmeyi, bakış açılarını genişletmeyi ve hayatı keşfetmeyi öğretiyorlardı. Beraber İngilizce şarkılar ezberleyerek mini dramalar yapmaktan, motor becerilerini geliştirmeye kadar bulunduğum kısa sürede onlara katkıda bulunmuş ve onlardan da çok şey öğrenmiştim. Dışarıda vakit geçirmeleri için günde 2 saatleri bulunuyordu. Burada beni şaşırtan diğer şey ise öğretmen izin vermeden kaydıraktan kaymamalarıydı. Kurallar keskin ama bir o kadarda uygulanabilir hale getirilmişti. 

Seyahat

Kurum müdürü ile görüşüp izin alarak son 15 günümü seyahate ayırdım. Konfor alanımdan çıkmışken görmek istediğim çok yer vardı ve bir gezi planı yaparak iki haftada yaklaşık 8 ülkeye seyahat ettim. Seyahat planınızı önceden yaparak biletlerinizi uygun fiyata almanız sizin için kolaylık sağlayacaktır. En çok kullandığım uygulama Flixbus ile biletlerimi aldım. Konaklama için hem yeni arkadaşlar edinmek hem de kültürlerini yakından tanıyabilmek için Couchsurfing uygulamasından birçok kişiyle iletişim kurarak onlarda kaldım. Gittiğim tarihlerde konaklamak için uygun kişiler bulamadığım zamanlarda gecelik 18 Euro civarı çok fazla hostel olması sebebi ile hostelde konakladım. 

Erasmus Stajı ile Vilnius” yazım umarım size yardımcı olmuştur. Yazımı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Sizlere bol seyahatli bir yıl diliyorum. Sormak istediğiniz sorular ve detaylı bilgi için yorum kısmında benimle iletişime geçebilirsiniz. 

Yazar: Nimet Keleş

Yorum Bırak

E-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır.