Son zamanlarda yaşanan NFT çılgınlığından haberdar olmamanız imkansız. Ünlü isimlerin de dijital sanatlarını satışa çıkarmaları ile kültür-sanat alanında da nereye başımızı çevirsek karşımıza çıkan bir trend var: Non-Fungible Token (NFT)
NFT dünyasına ilgili kişiler kadar, bu dünyayı henüz sindiremeyen kişiler de olacaktır. Anlamadım diye canınızı sıkmayın sakın, kimse tamamiyle anlamıyor. Bu yazımda sizlere benim de çok anlamlandıramadığım dipsiz kuyu olan NFT’lerden bahsetmek istiyorum.
NEDİR BU NFT ?
Öncelikle sanat takipçilerini çokça meşgul eden NFT’nin neyi ifade ettiğine ve nasıl fayda sağladığına değinelim. Günümüzde hızla adım attığımız dijital teknoloji çağı ile sanat anlayışı da bazı değişimler yaşıyor. Kripto sanat NFT, çoğu alanda hayatımıza girmiş teknolojik yeniliklerden sadece bir tanesi. Tam açılımı Non Fungible Token olan NFT’yi takas edilemez dijital varlık olarak adlandırabiliriz.
Temas olmadan alım satın yaparak para kazanabileceğiniz ve kolaylıkla ulaşılabilen bir sanat pazarlama ortamı olan NFT düşüncesi pandemi ile birlikte kısıtlanan sanat galerileri sebebiyle ortaya çıkan bir dijital platform. NFT ortamında üretilen bu eserlere kripto sanat deniliyor. Çoğu sanatçı artık eserlerini dijital ortamda gerçekleştiriyor. NFT tam burada devreye giriyor. Bu eserleri dijital sertifika gibi düşünebiliriz.
KENDİ NFT’LERİMİZİ NASIL OLUŞTURABİLİRİZ?
Bir NFT ortaya çıkarmak istiyorsanız ilk olarak koleksiyonluk eserlerinizin olması gerekli. Bunun yanında çıkarma ücretinizi ödeyebilmeniz için kripto paraya ve bunu saklamak için bir kripto hesabına ihtiyacınız var En son yapılması gereken işlem ise NFT’nizi bir dijital sanat eserine dönüştürmek için en yaygın kullanılan pazarlara girmek. Bu pazarlardan en çok tercih edileni Blokchain’dir. Ama ben başka pazarları da kullanmak istiyorum diyorsa çok fazla opsiyon ile karşılaşabilirsiniz. NFT’niz için yaratıcılık söz konusu olduğunda ise hiçbir sınır yok.
GERÇEK HAYATTA NFT’LER NASIL KULLANILIYOR?
NFT’ler hayatımızın pek çok alanını işgal etti. Artık konserler ve spor müsabakaları online gerçekleştiriliyor. Eğlence sektörü de günümüz koşullarında yeniden şekillendi. Popüler sanatçılar eserlerini dijital sanat NFT formatında çıkarmaya başladılar.
Gastronominin de dahil olmasıyla birlikte yakın zamanda NFT restoranlarıyla tanıştık. Dünyanın ilk NFT restoranı Flyfish Club geçtiğimiz yıl hizmet vermeye başlamıştı. Yıldız Teknik Üniversitesi NFT’lerle ilgilenen üniversiteler arasında yerini aldı. İnternet tarihinin en büyük organizasyonlarından biri olan Reddit Place etkinliğinin sonunda ortaya çıkan tablo da NFT olarak satışa sunulup ölümsüzleştirildi. Konu o kadar popülerleşti ki Art Newspaper sayfasına sadece NFT ‘leri içeren bir bölüm açmış. Dijital sanat ile ilgilenenler için güzel bir kaynak olacağını düşünüyorum.
NFT‘LER SANDIĞIMIZ KADAR MASUM MU?
NFT’lerin çevreye olan etkisiyle ilgili detaylı çalışmalar bulunmuyor ama tahmin edersiniz ki herhangi bir teknoloji gibi NFT’nin de dezavantajları var. Bunların başında tükettiği yüksek elektrik enerjisi sonucu çevreye verdiği zarar yer alıyor. Bir diğeri ise merkezi bir otorite olmadığı için fikir hırsızlığına çok açık olması. Yapılan bir çalışmada bitcoin madenciliği için kullanılan elektrik miktarı, Hollanda’nın kullandığı enerjiden fazla olduğu gözlemlenmiş.
NFT’LER HAYATIMIZDA KALICI OLACAK MI ? YOKSA SÖNÜP GİDECEK Mİ?
Birçok soruyu beraberinde getiren NFT’ler için bu soruyu yanıtlamak kolay değil. Bir anda hayatımızın gündemine oturan NFT kimine göre dijital sanatın geleceği, kimine göre patlamayı bekleyen bir balon. NFT karmaşık bir alan. Öyle ki ileride kaybolup gitse de, tam tersi bir ivme kazansa da şaşırmamak gerekir. Fakat yaratıcılığı beslediği kesin. Eğer yetenekli ve şanslıysanız NFT üzerinden çok iyi paralar kazanmanız mümkün. Henüz bolca belirsizlik söz konusu olsa da yeni nesil dijital sanat NFT’yi daha bolca duymaya devam edeceğiz gibi görünüyor. Umarım bu yazı benim gibi biraz geriden gelenler için faydalı olmuştur.
KRİPTO PARA İLE DİJİTAL SANATIN BİRLEŞİMİ: NFT yazımı sonuna kadar okuduğun için teşekkür ederim.
Daha fazla blog yazımıza ulaşmak için buraya tıklayın.
Merak ettikleriniz ve sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz.
“Her zaman Başka Bi’Yol vardır“
Yorum Bırak