Mardin farklı inanışların olduğu uluslararası kuruluşlara göre kültürel miras ilan edilmiş,tarihi yapıları koruma altına alınmış tarihi yapıları ile meşhur olan bir şehir. Sanatsal açıdan tarihi değeri yüksek olan camiler,türbeler, kiliseler,manastırlar ve birçok dini eser barındırmaktadır. Her kültürden izleri sokaklarda gezinirken görebilir ve hissedebilirsiniz. Bu bölgeye ilk gelenlerden biri olarak Gap turunda beni en çok büyüleyen yerlerden biri olduğunu söylemem mümkün. İlk defa bu bölgeye gelen biri olarak Mardin’in kültür başkenti olması ve tarihin işlediği eşsiz sokaklarda gezinmek beni etkileyen şeylerden biri oldu.
Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçen bu şehirde bazı sokaklarında bu isimleri görmeniz mümkün.
Mardin’e Ulaşım?
Mardin’e ulaşım oldukça kolay. İster karayolu isterseniz de havayolu ile oldukça rahat ulaşabilirsiniz. Biz ilk durağımız olan Adana’dan otobüs ile Mardin’e geçtik Mardin Otogar’dan minibüs ile Eski Mardine gitmek için kişi başı 3.5tl ödedik. Gap turunda ulaşım için en ucuz şehir olduğunu söyleyebilirim. Diğer şehirlerin seyahat rehberlerinde onlardan bahsedeceğiz. Minibüs ile ulaşım çok rahat şehir merkezine yani Yeni Mardin’e sonra ise Eski Mardin’e çok rahat ulaşabilirsiniz.
Mardin’de Gidilecek Yerler
1)Mardin Müzesi
Mardin’in tarihine ve köklü geçmişi hakkında birçok bilgi elde edebileceğiniz Mardin Müzesi’ne ziyaret edebilirsiniz.
2)Kırklar Kilisesi

Bu bölgede birçok meşhur kilise ve manastır bulunmakta Kırklar Kilisesi de en meşhur olanlardan sadece biri.
3)Deyrulzafaran Manastırı

Süryaniler tarafından kullanılan Deyrulzafaran Manastırı manzarası ve tarihi yapısı ile sizi etkileyecek en güzel yapılardan biri. Rivayetlere göre kent adını M.Ö. 336-330 yılları arasında hüküm süren Pers Kralı 3. Darius‘tan alıyor. Burda fotoğraf çekilmeyi unutmayın. Manastırı gezdirmekte bize yardımcı olan Aydın Rehberi’mize teşekkür ederiz. Tüm sorularımıza cevap bulduğu ve bize en güzel kareleri çekmemize yardımcı oldu.
4)Dara Antik Kenti

Bizans Dönemi’nin en meşhuru olan Batı Yer Altı Su Sarnıcı’nda vakit geçirmeyi unutmayın.
5)Hasankeyf Midyat
Mor Gabriel Kilisesi ve Midyat Eski Antik Kenti’ni gezmeden dönmeyin. Mor Gabriel Kilisesi’sinin 17.00’’da kapandığını göz önünde bulundurmakta fayda var. .
6)Kasimiye Medresesi
13. yüzyılda Artuklular döneminde inşaatına başlanan bu medrese Moğol İmparatoru Timur’un Anadolu akınları nedeniyle inşaata ara veriliyor sonrasında 15. yüzyıl sonlarında Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir zamanında tamamlanıyor.
Mardin’de Ne Yenir-İçilir?
Bu kadar renkli kültürü ve tarihe sahip olan bu kentin yemek çeşitliliğini söylememe gerek yok sanırım ama sizlere ufak bir liste hazırladım.Gap turunun olmazsa olmazlarından kebap çeşitlerini Mardin’de de çok rahat bulabilirsiniz.
Genadir Çorbası
Kibbe Dolması
Lebeniye Çorbası
Haşlama İçli Köfte, İkbebet
Soğan Kebabı – Soğanlı Mardin Kebabı
Kaburga Dolması
Çağla Yemeği
Sembusek
Kiliçe (Mardin çöreği de denilir)
Accin
Mırra Kahvesi
Gidebileceğiniz Yerler
1)Atilla Çay Bahçesi
2)Cercis Murat Konağı
3)Kebapçı Rido
4)Al Sahan Mardin
Umarım Mardin Seyahat Rehberi Yazımızı beğenmişsinizdir. Ben gezerken ve sizlere bunları yazarken çok şey öğrendim. Sizinde Mardin Gezi Rehberi’ne eklemek istedikleriniz varsa aşağıda yorum olarak yazabilirsiniz.
Yorum Bırak