Her güzel şeyin zor yanları olduğu gibi seyahat ederken de birçok kaygı yaratabilecek olayla karşılaşmaktayız. İnsanı en çok yoran hem keyif aldığı şeyi yapması hem de bunu yaparken kaygıyı en üst düzeyde yaşaması değil midir? Kaygının psikolojik boyutunu ele alarak aynı zamanda kendi seyahat deneyimlerimi de edindiğim tecrübelere yer verdiğim ‘Seyahat Ederken Kaygıyı Yönetmek’ başlıklı yazımda hangi durumlarda kaygı düzeyimizin artabileceği ve müdahale yöntemleri ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
Seyahat Kaygısı Nasıl Olur?
İnsanlar bilinmezlikle baş başa kaldıkları her an kaygı üretme eğilimindedir. Yeni bir ülke ise bilinmezliklerin ta kendisidir. Burada önemli olan kaygının düzeyi ve açığa çıkma miktarıdır. Seyahat ne kadar önemsediğimiz ve hayalini kurduğumuz bir şey ise kaygıda bununla doğru orantılı olarak yüksek seviyede olma eğilimindedir. Konfor alanı önemli olan biri için rahat olmayan yolculuklar, farklı kültürlere adapte olmakta zorluk, seyahat esnasında yaşanacak uyku problemleri, iletişim kurma konusunda çekingen davranışlarda bulunmak kaygıyı ortaya çıkarabilmektedir.
Seyahat Kaygısını Yönetmek İçin Tavsiyeler
1)Seyahat Planı Yapın

Farklı yerlere de yolculuk yaparak uzun bir seyahat düşünüyorsanız bir not defteri tutarak detaylı seyahat planı listesi yapın. Belki hiç uymayacağınız bir plan olabilir fakat ilk adımda planın olması bile sizin daha rahat olmanızı sağlayacaktır.
2)Konfor Alanınızı Belirleyin
Özellikle ilk defa yurtdışına çıkacak olan kişiler olağan yaşantılarından farklı bir tempoya geçtiklerinde birçok konuda zorlanmaktadır. Hiç tahmin etmediği alışkanlıklarının eksikliği insanı kaygılandırabilir. Konfor alanınızdan ilk beşte yer alan alışkanlıklarınızı düşünüp, not edin. Bu esnada eksikliklerinde ne gibi bir motivasyon sizi kaygılandırmaz bunu anlamak için yerlerine koyabileceğiniz alternatif alışkanlıklar düşünün. Benim 1 günlük otobüs yolculuğunun sonunda Roma’ya varacak olsam dahi uyandığımda yatağımda olmak istiyorum, artık bitsin dediğim bir anım bile var.
3)Uyku Düzeninizi Oluşturun
Özellikle benim gibi olanlar varsa diye eklediğim bu madde seyahat esnasında uyku problemi yaşayan ve bütün yolculuk boyunca uykusuz kalıp gezinin tadını çıkaramayanlar için. Rahatınız önemli ve uykuya dalmakta zorlanıyorsanız mutlaka uyku yastığı alarak seyahat etmelisiniz. Müzik listelerinize bir yenisini daha ekleyerek dinlediğiniz uyku getiren müziklerde daha kolay uykuya dalmanıza kolaylık sağlayacaktır. Uykusuz kalmak fizyolojik etkinin yanı sıra psikolojik olarak daha kolay kaygı üretme ve olumsuz şeyleri düşünme eğilimini arttırmaktadır.
4)Günlük Tutun

Her gün duygularınızı paylaşacak bir dost bulamayabilirsiniz, özellikle tek başınıza seyahat ediyorsanız kendinizi sık sık yalnız kalmış hissedebilirsiniz. Kendinizi mutlu ya da üzgün hissettiğinizde yazmak sizi rahatlatacaktır. O an ağlayarak yazdığınız ve çok kaygı yaşadığınız bir olay sonrasında okuyup güleceğiniz bir anıya dönüşecektir.
5)Deneyimlemenin Tadını Çıkarın
Yaşadığınız olumsuz durumlarında olumlu durumlar gibi size yeni bir bakış açısı kazandırdığını düşünerek bunu deneyimleyin. Yaşadığınız anı bir daha yaşama fırsatınız olmadığını kendinize hatırlatın. Cüzdanınız çalınmış bile olsa! Bütün gün gezinizin detaylarını planlayarak yol alırken 5 dakikalık bir uyuyakalma sonrası cüzdanınızın çalınabileceğini nerden bilebilirsiniz ki? Gezi yerine polis merkezinde geçirilen onca saate rağmen şimdi hatırladığım ne kadar nazik ve yardımsever polis ekipleri ile karşılaştığımızdı. Kültürlerle ilgili edindiğiniz deneyimler sadece olumlu olmayacak fakat olumsuz deneyimlerden de farklı yenilikler öğreneceksiniz.
”Seyahat Ederken Kaygıyı Yönetmek” başlıklı yazımda seyahat kaygısından kısaca bahsederek bunu yönetebileceğiniz 5 maddeye yer verdim. Sizi seyahat ederken en çok kaygılandıran şey nedir? Yorumlarda bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Yazar: Nimet Keleş
Yorum Bırak