Ohrid Makedonya Gezi Rehberi ‘me hoşgeldiniz.
Makedonya’da kalbimi bıraktığım yer Ohrid. Aah aah. Balkanlar seyahatimin en güzel iki rotasından biri burası. Neyse konumuz Ohri Gölü ve Ohrid. Avrupa’nın en derin ve en eski gölü olan Ohri Gölü sanırım Makedonya’nın bir harikası. Buraya uğramadan Makedonya’yı gezdim demeyin. Üsküp ve Mükemmel bir zamanda Ohrid’e vardık. Tam bir günbatımı vardı. Hayatımda gördüğüm en güzel gün batımıydı çok net. Hadi Gelin Ohrid Gezi Rehberi yazımıza başlayalım.
Ohrid Hakkında Genel Bilgi
Balkan coğrafyasının adeta bir minyatürü olan Kuzey Makedonya’nın incisi, hatta Balkanların incisi diyebileceğimiz bir şehirdir. Tarih, doğa, kültür, eğlence hepsini birarada bulabileceğiniz, gidip gördüğünüzde bir daha mutlaka gelmeliyiz, diyeceğiniz bir şehir Ohrid.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yerini alan ve Balkanların Kudüs’ü olarak adlandırılan Ohrid şehrinden bahsedelim. (1979’da Ohrid Gölü UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi Listesi’ne alındı.)
Kuzey Makedonya’nın en büyük sekizinci şehri olan Ohrid, yaklaşık 50.000 nüfusu olan ve aynı zamanda kendisini bu denli meşhur eden en önemli faktörlerden birisi olan kendisiyle aynı isme sahip Ohrid Gölü‘nün kıyısında, ülkenin Güneybatı Bölgesi’nde bulunur.
Ohrid Gölü, dillere destan güzelliğe sahip. Ohrid kadar güzel ve özel. Saat dilimlerine göre renkten renge bürünüyor. UNESCO Dünya Mirası Listesinde burası da. Oluşum bakımından Balkanlar’ın en eski ve derin gölü. Aynı zamanda dünyanın en eski göllerinden biri. 4 milyon yıl önce tektonik hareketler sonrası, kireçtaşı kayalıkları üzerinde oluşmuş.
Ohrid Gölü’nü bu kadar özel yapan şey ise hem yer altı hem de dağlardan gelen suyla beslenmesiyle kristal berraklığındaki sularının her 10 yılda bir tamamen yenilenmesi
Gezilecek yerler
- Çar Samuel Kalesi
- Aziz Yuhanna Klisesi
- Robevi Aile Evi
- Kaneo Beach
- Nativity of the Holy Mother of God
- Ohrid Boardwalk
- National Workshop for handmade paper
- Ohrid Antik Tiyatrosu
- Ohrid Saat Kulesi ve chinar tree
Çar Samuel Kalesi
İnşa edildiği dönemde başkentliğini yaptığı Birinci Bulgar İmparatorluğu’nun Ohri şehrinde inşa edilen, Ohri gölüne hâkim büyük bir tepenin üzerinde bulunan bir orta çağ kalesidir. Bilmeniz gereken en önemli bilgilerden biri bu yani Çar Samuel, birinci Bulgar Çarı. Ohrid’de en meşhur iki yerden bir tanesi olan bu kaleye eğer rotanızda ilk olarak buradan başlarsanız olmaz. Ohrid’de gezinirken sağ tarafınız Robevi evlerinde kalacak şekilde sağa doğru gitmelisiniz. Tüm yazdığımız yerlerin hepsini göre göre gideceğinizden eminiz.
Giriş ücreti kişi başı 100 MKD (18TL)
Fakat sezon olmadığı için güvenlik görevlisi bizi çok takmadı ve iki kişi 100 MKD ödedik.
Aziz Yuhanna Kilisesi
Aziz ve Havari Yuhanna’ya adanan kilisenin ne zaman inşa ettirildiği bilinmezken, kilise mülklerinin yazıldığı bir belge sonucu 1447 yılı öncesinde inşa edilmiş olabileceği kabul edilir. Arkeologlar kilisenin Osmanlı’nın yükselişinden kısa bir dönem önce (13. yy) inşa edilmiş olabileceğini düşünmektedirler.
Ohri gölünü yukardan görebileceğiniz en net noktalardan biridir. Benim yürüyüş rotamın en güzel yeriydi burası. Kilise’nin içerisine girmek kişi başı 100 MKD (18TL) biz kilisenin içerisine girmedik fotoğraflardan gördüğümüz kadarıyla Ohrid’deki diğer kiliselere benziyordu. Tabii sizin tercihinize bağlı olarak değişir.
Robevi Aile Evi
Siz burası için aynı Safranbolu evi diyebilirsiniz ama zaten 13.yy’a kadar Osmanlı burada olduğu için kültürlerimiz arasında epey benzerlik var. 1863 – 1864 yılları arasında yapılan ve iki parçadan oluşan konağın sol tarafında Konstantin Robevi, sağ tarafında ise erkek kardeşi Atanas Robevi otururmuş. Bu iki aile 1900’lü yıllara kadar burada yaşamış sonrasında da Manastır’a göç etmişler. Bu konağı da yazlık ev olarak kullanmaya başlamışlar. Balkan Savaşları’nda Sırp askerlerin mekanı olan konak o dönemde askerlerce yağmalanmış ve eşyalar Sırbistan Nis’e götürülmüş ve bir hayli zarara uğramış.
Bizim gibi aşağıdan fotoğraf çekilmeyi ihmal etmeyin.
Kaneo Beach
Biz sonbahar sezonunda gittiğimiz için ve birde Ohri gölü epey soğuk olduğu için göle giremedik. Bahar aylarında gitmek çok mantıklı bir yandan çünkü aslında sezonda hem çok kalabalık hem de çok pahalı oluyor çoğu yer. Eğer yazın giderseniz gölün berraklığına aşık olacaksınız.
Nativity of the Holy Mother of God
Yukarıda bahsettiğimiz Ohrid Boardwalk’ta yürüdükten hemen sonra karşınıza çıkacak bir kilise.
Ohrid Board Walk
Gölün üstüne kurulmuş mükemmel bir yüüryüş rotası. Gezinizde Robevi Aile Evi’nden hemen sonra gitmenizi öneririm. Bu yolun sonunda ormandan gidebileceğiniz hem Aziz Yuhanna Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz sonrasında ise Çar Samuel Kalesi’ne gidebilirsiniz.
National Workshop for handmade paper
Bizim Robevi evinden sonra ikinci uğradığımız rota burasıydı güneşin batışını yukarda kilisede izlemek isterseniz buraya önceden gitmenizi tavsiye ederim. Çünkü erkenden kapanıyor toplam 10-15 dakika burada geçirmek için ideal. Girişi ücretsiz eğer siz kağıt almak isterseniz baskılı olanlar 10 Euro’dan başlıyor.
Ohrid Antik Tiyatrosu
MÖ 200 yılında inşa edilmiştir ve Scupi, Stobi ve Heraklea Lynkestis’teki diğer üçü Roma döneminden olduğu gibi ülkedeki tek Helenistik tip tiyatrodur.
Kaleye çıktıktan sonra burayı kaydedip gitmekte yarar var çünkü diğer türlü başka yolları da takip edebilirsiniz.
Ohrid Saat Kulesi ve Chinar Tree
Buraya özellikle gitmenize gerek yok zaten çarşıyı gezerken önünden geçiyorsunuz. Bu ağaç tam ortadan ikiye ayrılmış o yüzden burası turistik bir yer olarak gözüküyor.
ULAŞIM
Ohrid’e giderken otobüs garından otobüs bileti satın almanız gerekiyor. Aman diyim internetten otobüs saatlerine bakıp öyle gidin demiyim. Biz hem internetten bakmıştık hem de bir gün öncesinde Matka’ya giderken sormuştuk. Yine de dilini ve sistemi bilmediğimiz için otobüsün ertelenme ihtimalini düşünemedik hostelden erken ayrıldığımıza mı yanalım yoksa otobüs garında 2 saat vakit kaybettiğimize mi bilemedim. Toplamda 2 kişi için 1260 MKD (230TL) ödedik. Balkanlarda bagaj parası ödemeden seyahat ettiğimiz tek ülke Makedonya oldu.Yaklaşık 3 saat sonrasında Ohrid’e varmış olduk.
Otobüsten indiğiniz gibi sizi bir sürü Türk amca karşılıyor eğer birde türkçe konuşuyorsanız ya da bizim gibi elinizde Türkçe yazan bir çanta görürlerse asla bırakmıyorlar. Kalacak yeriniz var mı benim apartmanım var şartları bunlar gibi gibi. Yerliler otobüsün saat kaçta geleceğini bildiği için durağın önünde bekliyorlar. Bence iyi bir ticaret bu arada. Özellikle benim gibi konaklama tarihini yanlış yaptıysanız 😀
Ohrid Makedonya Gezi Rehberi hakkında yorumlarınızı veya eklemek istediklerinizi en aşağıda yorum kısmına bırakabilirsiniz.
YEME-İÇME
Ohrid’de öğleden sonra üç buçuktu saat. Koştura koştura hostele eşyaları bırakmaya gidiyorduk ki ne görelim tam bizdeki gibi kızarmış tavuklar. Hemen sıcak bir tane attık çantamıza hostelde yeriz diye. Fakat Ohri gölünü gördüğümüz gibi güneşin batışını yakalamaya koyulduk. Öyle bir yemekti ki bu sanırım Balkanlarda yediğim en lüks manzaraya sahip yerde yemiş olabilirim. Yanımıza aldığımız çatal bıçaklar ıslak mendiller çok işimize yaradı. Birkaç dilim ekmek ve kızarmış tavukla akşam yemeğimizi yaptık. Kızarmış tavuk için 200MKD (36TL) ödedik.
Sonraki gün sabah kahvaltısı için biraz börekten sıkılıp Kebapcilnika Vkusno’ya gittik ve sıcak bir tavuk suyu çorbası içtik. İki porsiyon çorba ve patates kızartması için 270 MKD (49TL) ödedik. Çorba porsiyonu 100 MKD küçük patates kızartması 70 MKD’ ydi.
Akşam yemeği için yine aynı restoran Vkusno’da 10’lu Cevapi 170 MKD, makedon salatası ve yoğurt 170 MKD yarım kızarmış tavuk 200 MKD toplamda 530MKD (100TL) ödedik. Bu restoranı hem sabah kahvaltısı hemde akşam yemeği için tavsiye ediyoruz. Yiyebileceğimiz en uygun fiyatlı ve lokal ve popüler olan mekan burasıydı.
KONAKLAMA
Ohrid’e gelmeden önce konaklamanızı önceden ayarlamanızı tavsiye ederiz. Son gün hostellerin daha pahalı olduğuna bizzat şahit olduk. Biz Villa Darki’de konaklama yaptık. Kişi başı 7.50 Euro/gece ödedik. Konaklamadan çok memnun kaldık Balkanlarda kaldığımız en konforlu yer diyebilirim.
Eğer daha konforlu olsun isterseniz airbnb’den ev kiralamak birde en az 4 kişiyseniz fiyat olarak da daha mantıklı olacaktır. Airbnb’den bu linkle yapacağınız kayıtla ilk rezervasyonda 293tl’ye kadar kredi kazanmak için: https://www.airbnb.com.tr/
Arnavutluk’a geçmek isterseniz burda gezilecek yerlerden biri olan Sveti Naum Manastırı var sınıra yaklaşık 2-3km. Ohrid’de kaldığımız hostelin hemen yakınındaki otobüs durağında otobüs bekliyorduk ve dolmuşçu abi durdu ve işaret dili ile nereye gittiğimizi sordu. Sveti Naum diyince 500 MKD dedi fakat otobüsün kişibaşı 300 MKD olduğunu bildiğimiz için geri çevirdik ve pazarlık ile 400 MKD’ye yollarda rezil olmayalım diye binip yola çıktık amca yine sonra nereye gideceğimizi falan sorunca Arnavutluk Tiran dedik. Baktık ki abi bizi Sveti Naum’a değil Makedonya sınırına getirdi hemde hiç fazla para istemeden. Eşyalarımız yüklü olmasa Sveti Naum’a gidicem diye tuttururdum ama hazır sınırdayım,başka sefere diyerek sınırdan yürüyerek Pogradec sınırına vardık. Sonraki yazım olan Arnavutluk Gezi Rehberi için buraya tıklayabilirsiniz. Ohrid Makedonya Gezi Rehberi ‘ne devam edelim.
İpuçları:
Ne yapın edin Ohrid’e iki gece ayırın. Öyle huzurlu bir yer ki burası uzun bir süre yaşayabilirim. Mutlaka gölün karşısında günbatımını izleyin.
Ohrid’e Geziniz İçin Yapmadan Dönme Tavsiyeleri
– Ohrid Gölü‘nde tekne turuna mutlaka katılın.
– Eğer hava müsaitse Avrupa’nın bu en eski gölünde yüzmeden ayrılmayın.
– Meşhur Makedon birası Ckopsko’nun tadına mutlaka bakın.
– Eski cumbalı evlerin olduğu sokaklarda bir yürüyüş yapın.
– Kaleye çıkıp şehir ve göl manzarısını izlemeden ayrılmayın.
-Eski evlerin arasında yürürken Dünya’da sadece 7 tane bulunan ve hala eski teknikle kağıt üretilen matbaayı bir ziyaret edin.
– Sveti Naum Manastırı‘nı ziyaret edip orada 10 – 15 dakika sürecek olan sandal gezisiyle suların kaynağından çıktığı yerleri görün.
– Ohrid’de bir günü mutlaka tamamlayın, hava kararırken gölün güzelliği şehre ayna tutar gibi oluyor. Akşamını mutlaka yaşayın şehrin.
–Yürüyerek Sınır Geçip Arnavutluk’a Girin
(Sveti Naum’a 2 dakika mesafede bulunan sınır kapısında ve Arnavutluk da Türk vatandaşlarndan vize alınmıyor)
Eğer bütçenizi koruyarak seyahat etmek istiyorsanız öncesinde önceliklerinizi belirlemeniz gerekiyor. Konaklama, yeme içme, ulaşım arasında konfor sıralaması yaparsanız sizin için daha iyi olacaktır.
Konaklama ipucu için biz hep booking.com’dan yaptık. Ev kiralamak isterseniz bize oldukça pahalı geldi ama tabii airbnb seçeneği de mevcut.
Son olarak mutlaka gideceğiniz ülkenin haritasını Google Maps Çevrimdışı Haritalardan ve maps.me den indirin ki internetiniz olmasa da yön kaybınız olmasın. Çevrimdışı haritalardan gitmek istediğiniz restoran,kale,hamam,cami tüm yerleri kaydedip internetsiz şekilde kullanabilirsiniz.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Şimdiden sizlere iyi yolculuklar diliyorum. Bir sonraki rotamız Arnavutluk, Tiran. Yazı hazır olduğunda buradan ulaşabilirsiniz. Üsküp gezi rehberi yazımız için buraya bekliyoruz.
Ohrid Makedonya Gezi Rehberi yazımda umarım merak ettiğiniz sorulara cevap olmuştur. Unutmayın güzel bir seyahat geçirmek istiyorsanız hazırlık her zaman iyidir. Yazıyı sonuna kadar okuduğun için teşekkür ederim.
Keyifli seyahatler dilerim…
Seyahatlerim hakkında daha fazla yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.
Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Hadi ne duruyorsunuz kendinize koyduğunuz engelleri kaldırın ve zamanı geldiğinde yola çıkın.Üsküp hakkında benden bu kadar. Hadi şimdi kalbimi bıraktığım yere Ohrid Gezi Rehberi’ne geçiyoruz. Tüm sorularınız için buraya yorum yazabilirsiniz.
“Her zaman Başka Bi’Yol vardır “
Yorum Bırak